Bentonit, aluminyum ve magnezyumca zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ile oluşur. Küçük kristallere sahip montmorillonit içeren açık renkli kildir. Yumuşak, gözenekli ve kolayca şekil verilebilir. İki sınıf bentonit bulunmaktadır: kalsiyum ve sodyum bentonit.
Sodyum bentonit, hacminin 10-15 katı kadar su emme özelliğine sahiptir.
Bentonit, demir peletlemede kullanılan bağlayıcı özelliğe sahip en önemli katkı maddelerinden biridir. Ham peletteki serbest suyun kontrolünde ve ön ısıtma işlemleri sırasında ham peletin dağılmasını önlemede kullanılır.
- Dökümde kullanılan silis kumuna eklenerek kuma bağlayıcılık özelliği kazandırır.
- Kalıpta deformasyonu ve genişlemeyi önler.
- Kabuklanmayı minimuma indirir.
Yüksek viskozite ve jel yapma özelliği sayesinde sondaj işleminde büyük öneme sahip sondaj çamurundaki barit partiküllerinin askıda kalmasını sağlar. Sondaj çalışmaları sırasında ortaya çıkan kırıntıları dışarı atılmasına yardımcı olur. Kayganlık özelliğinden dolayı kuyuda, matkapta ve sondaj dizisinde çok iyi bir yağlama görevi yapar.
Kedi kumuna katılan kalın taneli bentonit, emici özelliği sayesinde idrarı ve kokuyu içine hapsederek kedileri rahatsız eden nemliliği ve çamurluluğu önler. Böylelikle kediler için daha hijyenik bir ortam sağlanmış olur. Kedi kumundaki ince taneli bentonit ise idrar ile temas ettiğinde topaklaşır. Bu sayede idrarın kedi kumundan temizlenmesi kolaylaşır ve ekonomik açıdan da avantaj sağlar.
- Bentonit, çimento şerbetine veya harcına katıldığında çimento harcının stabil olmasını sağlar.
- Çimento ile su karışımında suyun ayrışmasını minimuma indirir.
- Çimento şerbetine dayanıklılık kazandırır.
Bentonit, şarap, bira ve meyve suyu gibi içeceklerin durultma işlemlerinde kullanılır. Şarap içine atılan bentonit, şaraptaki bulanıklık yapan maddeleri emer ve dibe çöker. Renk maddelerini de absorbe ettiği için kırmızı şarapta önerilmez.