Pomzanın hijyenik olması diş macunlarında, takma dişlerde ve diş protezlerinde beyazlatıcı ham madde olarak kullanılmasına olanak tanır. Pomza tozu, diş parlatma tozu yapımında oldukça tercih edilen bir maddedir. Aşındırıcı yapısı, diş üzerinde oluşan tartar ve plağı temizler, dişlerin daha parlak bir görünüme kavuşmasında büyük etkisi vardır.
Pomza kot taşlama olarak bilinen ağartma işleminde kullanılmaktadır. Kumaşa zarar vermemesi için pomzanın kenarları yuvarlaklaştırılır. Daha sonra denim pomza ile yıkanır. Böylelikle denim eski, kullanılmış ve yıpranmış görünümü kazanır. Ayrıca pomza kumaşın rengini açar ve kumaşı yumuşatır.
Volkanik topraklar kendi doğal yapısı ile birlikte, çürüyen bitkiler, insan ve hayvan yaşamının sağladığı ek besinlerle, bitki yetiştirmek için çok elverişli bir ortam sağlamaktadır.
Pomza doğal bir hidrokültür hammaddesidir. Pomza cevheri %85 oranında gözenekli olması hafif yoğunluk özellikleri göstermesine neden olur. Pomza cevheri en küçük birimi dahi irili ufaklı birçok gözeneklerle doludur.
Pomza cevheri toprağı daha gözenekli bir hale getirerek havalandırır. Ayrıca toprağın özelliklerini ıslah etmek ve suni gübrenin topaklaşmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Pomza, toprak olarak seralarda, turunç yetiştirilen bölgelerde, meyvalıklarda, çim sahalarda ve tüm tarım bölgelerinde kullanılmakta olup, uygulama sonuçları mükemmeldir. Ayrıca suyu uzun süre bünyesinde tutabilme özelliği kurak olan topraklarda tarım yapılmasına olanak tanır. Toprağın altında belirli bir derinlikte ve kalınlıkta bulunan pomza, suyu muhafaza ederek suyu bitki köklerine gereken miktarda direkt ulaştırır. Yabani ot büyümesini engeller.
Pomza İhracatıPomza içindeki mineraller sayesinde bitki gelişimini hızlandırır. Gözenekli yapısı toprağın havalanmasına olanak verir. Pomzanın kullanıldığı peyzaj alanında drenaj kanalına ihtiyaç duyulmaz. Yabani otlardan ötürü sorun yaşanmaz.
Pomza normal kumun ve çakılın 1/3 ile 2/3'ü kadar yoğunluğa sahiptir. Kum-çimento harcının yerine, pomza taşı harcı kullanılması sonucu harcın hafifliğinden dolayı mekanik kuvvete daha az yüklenilmektedir. Hafif yapı ürünlerinin asmolen ve duvar malzemesi olarak kullanılması daha az beton ihtiyacı doğurmaktadır. İnşaatlarda pomza betonunun normal betondan hafif olması (birim hacim ağırlığı 800 - 900 kg / m3 ) nedeni ile zaman ve işçilikten tasarruf sağlamaktadır. Düzenli malzeme kullanımının getirdiği zaman ve işçilik avantajı bina maliyetlerinde düşüşe neden olmaktadır.
Ayrıca bu tip blokların kullanıldığı duvarlarda direkt alçı, seramik vb. kaplamalar uygulanabilmekte, sıva uygulanması durumunda ileriki yıllarda sıva üstü çatlama veya kabarma olmamaktadır. Elastik yapıda olduğu için depreme dayanıklıdır.
Pomzanın sağlığa zararı yoktur. Bu nedenle içme suyunun filtrasyonunda kullanılır.
Pomza, topuk taşının hammaddesidir. Hijyen konusunda bir sorun teşkil etmez. Özellikle topuk için kullanılan pomzadan yapılmış topuk taşı cildi ölü deriden arındırır.
Temizleme ve cilalama – titreşim özelliği olan malzemeler yapımında – elektriksel kaplama – kalıpların temizlenmesinde kullanılmaktadır.
Cilalama ve resim çerçevelerinde motif vermede yine aşındırıcı özelliğinden yararlanılmaktadır.
Bugün bir çok gelişmiş ülke tarihi binalarının kirlenmiş cephe temizliğini kumlama yönteminde kum yerine pomza cevheri kullanarak yapmaktadır. Pomza cevheri yumuşak aşındırıcı özelliğinden dolayı bina yüzeyine hasar vermeden temizliğini yapmaya imkan vermektedir.